Ağızda diş dizisinin en sonunda bulunan ve en son süren dişler üçüncü azı dişleri yani 20 yaş dişlerimizdir.20 yaş dişleri akıl dişleri olarakta bilinir.Genelde 17 ile 25 yaşları arasında sürmeye başlarlar.Bu dişler, röntgen tetikleri yapılarak,avantaj ve dezavantajları yönünden değerlendirilerek ve hasta menfaatleri ön planda tutularak,hekim tarafından çekilip çekilmeyeceği belirlenir.
20 YAŞ DİŞİNİN ÇEKİLMESİNİ GEREKTİREN DURUMLAR
*Çürük: 20 yaş dişleri ağızdaki diş dizisinin en sonunda bulunduğundan temizlik ve bakımını yapmak diğer dişlere göre daha zordur.Bu yüzden yirmilik yaş dişlerimize çürük görülebilir.Bu dişlerin çürümesi diğer temasta olduğu dişlerin de çürümesine neden olabilir.
*Enfekte Olması: Kısmen sürmüş bir 20 yaş dişinin etrafındaki dişetinde bir enfeksiyon odağı oluşmaktadır.Ağzı açmada zorluk,ağız kokusu,şişlik ve ödem ortaya çıkar.Antibiyotik kullanımıyla bu durum baskılanır.Ancak kısa bir süre sonra bu durum tekrarlanır.
*Kist Oluşumu: Ağızda gömük kalan dişlerin etrafında list oluşma olasılığı oldukça yüksektir.İhmal edilmesi durumunda çok fazla büyüyebilir ve kemik kaybına yol açabilir.Komşu dişlerde de yer değişikliği görülebilir.Ayrıca diş etrafında tümör oluşumları görülebilir.
*Ortodontik Sebepler: Orodontik tedavi,dişlerdeki çarpıklığı gidermek amacıyla kullanılmaktadır.Yirmi yaş dişlerinin sürme basınçları diğer dişlere yansıcağından,ortodontik tedavi planlanırken 20 yaş dişleri de göz önüne alınmalıdır.
*Protezle İlgili Nedenler: Protez planlaması yapılırken,protezin altında gömük bir 20 yaş dişinin
bulunmaması gerekmektedir.
*Basınç Ağrısı: 20 yaş dişi pozisyonuna bağlı olarak sürme sırasında komşu dişlere basınç uygulayabilir.Zamanla hem komşu dişte çürük ortaya çıkar hem de basınç nedeniyle ağrı oluşur.Bu nedenle 20 yaş dişinin çekilmesi gerekir.
20 YAŞ DİŞLER NE ZAMAN ÇEKİLMELİDİR?
Hastalar ameliyattan çekindiklerinden,ameliyat yerine,antibiyotik kullanımını tercih etmektedir.Ancak ilaç kullanımı sadece durumu bir süreliğine baskı altına almaktır.Bir zaman sonra aynı durum yine ortaya çıkar.Bu nedenle çene gelişimi tamamlandığı halde,doğru
pozisyona ulaşmamış dişler fark edilir edilmez çekilmelidir.Bu dişlerin ağrı yapması yada sorun çıkarması beklenmemelidir.Ayrıca genç yaşlarda operasyon sonrası iyileşme daha kolay ve hızlıdır.
20 YAŞ DİŞİNİN ÇEKİMİ NASIL YAPILIR?
*Klinik bir ortamda lokal anestizi altında çekim yapılır.Her şeyin çok fazla steril olması gerekir.
*Ağrısız bir çekim için anestizi yapılıp,dişin bulunduğu bölge uyuşturulur.
*Çekim yapılır.Tabi yirmilik dişin bulunduğu konum,şekil ve boyutuna bağlı olarak uygulanacak işlemin zorluk derecesi değişir.
*Çekim yapıldıktan sonra gerekli ise dikişler atılıp bölgenin daha kolay iyileşmesi sağlanır.
*Gerekli görülüyorsa antibiyotik be ağrı kesici kullanılır.
*Dikiş atılmışsa,1 hafta sonra dikişler alınır.
20 Yaş Dişi Çekimi ( VİDEO )
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder