Subscribe:

Pages

3 Temmuz 2011 Pazar

İlk Yardım Sırasında Yapılan Yanlışlıklar

İlk Yardım Nedir ; İlkyardım,hastalık veya kaza sonucu hayatı tehlikeye girmiş bir kişiye sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar hayatın kurtarılması ve durumun kötüleşmesini önlemek amacıyla, ilaç kullanılmadan yapılan müdahalelerin tümüdür.

İlkyardım yapılırken doğru olarak bilinen yanlış birtakım uygulamalar,kazazedeye yarardan çok zarar verebiliyor.Zehirlenen bir kişiyi kusturma,kanayan yaraya kül dökme,bayılana soğan koklatma,boğulan kişinin sırtına vurma gibi müdahaleler kazazedenin sakat kalmasına;hatta hayatını kaybetmesine neden olabilmektedir.Bilindiği üzere,ilkyardımda en önemli kural zarar vermemektedir.Kaza durumunda her şeyden önce ambulansa haber verilmesi gerekir.

*En çok yanlış yapılan ilkyardım uygulamalarından biri de solunumu olan kişiye kalp masajı yapılmasıdır.Kazazedenin kalbinin atıp atmadığı kontrol edilmeden hemen kalp masajına başlanıyor.Normal solunumu olan kişiye kalp masajı yapılması durumunda çalışan kalp durur.

*Çamaşır suyu,tuz ruhu gibi yakıcı madde içilmesi durumunda zehirlenen kişiyi kusturmak da vücuda iki kat zarar vermek anlamına geliyor.Kusturlma anında yakıcı madde soluk borusuna zarar verir ve hastanın durumu daha da kötüleşir.Bu tür zehirlenmelerde kişi hemen
doktora götürülmelidir.

*Boğaza takılan herhangi bir cisim nedeniyle tıkanma meydana gelmiş ve kişi öksürebiliyorsa sırtına vurmayın.Sırta vurma ve karından itme gibi müdahaleler, tıkanmayı daha da arttırır.Eğer öksürük yoksa kazazedeyi bir elle göğsünden destekleyin,öne eğin.Diğer elinizle kürek kemiklerinin arasına 5 kez sert bir şekilde vurun.

*Suda boğulmalarda,kişinin vücudundaki suyu boşaltmaya çalışmayın.Boğulmanın nedeni su değil,suyun akciğerlere girmesini engellemek için soluk yolunda ortaya çıkan refleks daralmadır.Boğulma tehlikesi geçiren kişiye suni solunum yapın.

*Böcek veya yılan sokmalarında yaralı bölgeyi kesmeyin,emmeyin.Zehir,müdahale eden kişiye geçebilir.Yaralı bölgeyi bol su ve sabunla yıkayın.Bölgeyi kalp seviyesinin altında tutun ve Bölgeye soğuk uygulama yapın.

*Burun kanamalarında hastanın başını arkaya doğru yatırmayın.Hastayı başı hafifçe öne eğik olacak şekilde oturtun.Burun kanatlarını sıkarak 5-10 dk baskı yapın.

*Donmuş bölgeye masaj yapmayın ve ovmayın.Hastayı ılık bir ortama alın

*Bayılana soğan,sarmısak koklatmayın.Hayati organlara kan gitmesi için ayakları 20-30 cm yukarı kaldırın.Kıyafetleri gevşetin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder